Stiri
Accidente auto grave: 5 morti pe zi in 2018

Accidente auto grave: 5 morti pe zi in 2018

In luna noiembrie 2019 Directia Rutiera din cadrul Politiei Romane a dat publicitatii Buletinul siguranței rutiere. Raport anual 2018. Acesta realizeaza o sinteza pentru accidente auto grave din 2018. In cadrul documentului sunt analizate cauzele de producere a accidentelor grave si imprejurarilor in care au avut loc.

Desi media zilnica pentru anul 2018 indica 24 accidente rutiere grave soldate cu 5 morti, 22 raniti grav si 9 raniti usor, cifrele totale sunt in usoara scadere fata de anul 2017. Se observa o scadere cu 1% a numarului total de accidente rutiere grave si cu 4,3% a persoanelor decedate ca urmare a producerii lor.

Cauzele de producere a accidentelor auto grave 2018

Cele mai frecvente cauze de producere a accidentelor rutiere grave in anul 2018, in ordinea incidentei, au fost:

  1. viteza neadaptata la conditiile de drum
  2. traversarea neregulamentara a pietonilor
  3. neacordarea de prioritate la traversarea pietonilor

Nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata prezinta o crestere semnficativa a indicatorilor, in comparatie cu anul 2017. Acest aspect este deosebit de ingrijorator avand in vedere moratlitatea de 95% pentru acest tip de accident auto grav.

Distragerea atentiei de catre o alta persoana in timpul condusului pe drumurile din afara localitatii devine a doua cea mai frecventa cauza, dupa neadaptarea vitezei.

Unde au avut loc cele mai multe accidente auto grave?

Cele mai multe accidente grave s-au produs pe raza localitatilor urbane – 39%, insa cele mai grave urmari le-au avut cele produse pe drumurile din afara localitatilor. Astfel, in accidentele de pe drumurile nationale au survenit jumatate din totalul deceselor din 2018, de 2,3 ori mai multe fata de accidentele produse pe strada.

Intersectiile si curbele prezinta un potential ridicat pentru producerea de accidente auto grave judecand dupa frecventa. In privinta urmarilor, in curbe si-au pierdut viata de 2 ori mai multe persoane decat in intersectii.

Cine se face responsabil de producerea accidentelor rutiere grave?

Cei mai iresponsabili in trafic par a fi biciclistii si motociclistii, acestia fiind vinovati de producerea accidentelor grave cu o frecventa mai mare. Prin comparatie, conducatorii de mijloace de transport in comun sunt mult mai rar vinovati de producerea unui accident rutier grav.

Nepurtarea centurii de siguranta dubleaza riscul de deces intr-un accident rutier grav!