Legislatie
Acum poti prezenta si polita RCA electronica, pe telefon

Acum poti prezenta si polita RCA electronica, pe telefon

In ultima perioada au fost discutii intense privind modul in care trebuie sa faci dovada asigurarii RCA. Desi obligatiea incheierii asigurarii RCA era indeplinita, conducatorul auto trebuia sa prezinte polita RCA in format fizic. Daca alegea sa prezinte polita RCA electronica, risca amenda si retinerea certificatului de inmatriculare. Situatia era generata de prevederile legislatiei potrivit careia „conducatorul auto are obligatia de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia ]n vigoare„. Adica toate documentele trebuie prezentate agentului de politie in format fizic.

Clarificarea legislatiei privind modul in care poate fi prezentat polita RCA a fost facuta de catre ASF. Norma ASF 36/2020 care va intra in vigoare incepand cu 10 septembrie 2020 permite conducatorilor auto sa prezinte polita RCA electronica. Agentul de politie poate verifica valabilitatea asigurarii RCA in momentul controlului si in baza de date AIDA. Astfel, se verifica efectiv indeplinirea obligatiei incheierii asigurarii RCA fara impedimente birocratice. Masura se va aplica si in cazul asigurarilor incheiate in alte state si care sunt valabile pe teritoriul Romaniei.

Aceasta simplificare este salutata de toti conducatorii din Romania. Ea reprezinta inca un pas catre normalitate si catre digitalizare. Traim cu speranta ca va veni si ziua in care celebrul „dosar cu sina” va disparea definitiv.