Legislatie
Ai putea sa ramai fara permis daca ai aceste boli

Ai putea sa ramai fara permis daca ai aceste boli

Recent a fost adoptata in Camera Deputatilor o lege care extinde aria afectiunilor medicale incompatibile cu condusul unui autivehicul pe drumurile publice. In cazul in care suferi de vreuna din afectiunile mentionate in lege ai putea sa ramai fara permis de conducere.

Ce prevede noua lege?

Medicii vor trimite la examinari de specialitate toti soferii cu afectiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabetice ori care iau sedative. Termenul de prezentare la specialist pentru certificarea capacitatii de a conduce este de 3 zile. Daca in decursul a 30 de zile soferul nu ajunge la medicul specialist atunci medicul de familie il raporteaza automat politiei. In aceasta situatie se va proceda la suspendarea automata a permisului de cdonducere.

Dupa efectuarea examinarii de specialitate, medicii trebuie sa comunice in termen de 1 zi rezultatul catre politie: apt sau nu de a conduce.

Medicii de familie care nu raporteaza catre politie persoanele cu afectiuni sunt pasibili de amenda.

Legea nu interzice sofatul pentru persoanele cu anumite afectiuni. Doar ii trimite pe acestia la medic pentru aprecierea capacitatii de a conduce autovehicule. In mod automat este sanctionata doar neraportarea persoanelor cu afectiuni, atat medici cat si pacienti.

Interdictia dreptului de a conduce poate fi definitiva sau temporara. Medicul specialist va stabili daca unui pacient i se poate inapoia permisul de conducere. In cazul bolnavilor cronici (boli cardiovasculare, diabet), acestia vor face examinari medicale periodice.

In Romania sunt retrase anual cateva sute de permise de conducere din motive medicale. Se estimeaza ca numarul acestora va creste la cateva mii o data cu intrarea in vigoare a noilor prevederi legale. Acest lucru se datoreaza extinderii afectiunilor medicale considerate periculoase si adaugarea persoanelor cu medicatie puternica, mai aales sedative.

Sursa: Stirile PRO TV, Click