Legislatie
Cresc amenzile de circulatie din 1 ianuarie

Cresc amenzile de circulatie din 1 ianuarie

Anul 2020 pare sa fie unul al ambiguitatilor: scade pretul carburantilor dar cresc amenzile de circulatie. Desi ar fi trebuit sa fie despre revenirea la normalitate, despre eliminarea taxelor absurde si alte masuri similare.

Cu cat cresc amenzile de circulatie?

In termeni procentuali cresterea este de 54% si apare brusc, peste noapte. Acest lucru este posibil din cauza cresterii punctului de amenda de la valoare de 145 lei valabila pentru 2019 la 223 lei.

Conform Codului Rutier in vigoare valoarea punctului de amenda se stabileste ca fiind 10% din salariul minim pe economie. Prevederea este una mai veche ce dateaza din perioada in care contributiile sociale erau impartite intre salariat si angajator. Dupa transferul contributiilor la angajator salariul minim pe economie a crescut abrupt, insa valoarea punctului de amenda a fost inghetata prin acte normative. A fost preferata aceasta solutie provizorie si punctuala in locul uneia definitive, de corelare cu noul salariu minim ce include toate contributiile.

Incepand cu anul 2017 fiecare guvern a mentinut punctul de amenda la nivelul de 145 lei. Acelasi lucru l-a facut si guvernul Ludovic Orban. Si-a angajat raspunderea in Parlament pe legea ce prevedea inghetarea punctului de amenda. Traseul acestei legi ar fi trebuit sa fie cel obisnuit: la Presedintie pentru promulgare si apoi publicarea. Insa a fost contestata la CCR de catre parlamentarii PSD, fapt ce a oprit-o din a intra in vigoare.

In aceste conditii se aplica legislatia existenta, care stabileste valoarea punctului de amenda ca fiind 10% din salariul minim pe economie. Acesta tocmai ce a fost majorat incepand cu 1 ianuarie 2020 la 2230 lei. Si va ramane la acest nivel pana la solutionarea de catre CCR a contestatiei depuse de parlamentarii PSD. Parcursul ulterior va depinde de solutia CCR: intoarcere in Parlament pentru modificare sai ramane in forma adoptata si merge catre promulgare.