Stiri
Eliminarea supraaccizei scade pretul carburantilor

Eliminarea supraaccizei scade pretul carburantilor

Anul 2020 incepe cu o veste buna pentru posesorii de autovehicule din Romania: eliminarea supraaccizei scade pretul carburantilor la pompa. Asumata de PNL la preluarea guvernarii si apoi adoptata, promulgata si publicata, supraaaciza pe carburant a fost eliminata. Aceasta fusese introdusa in anul 2014 cu promisiunea ca banii stransi vor fi folositi pentru dezvoltarea infrastructurii. Faptul ca niciodata acest bani nu au fost utilizati in scopul promis este evident pentru noi toti.

Cu cat scade pretul carburantilor?

Desi initial se preconiza o scadere de aproximativ 45 bani pe litru, in realitate scaderea este mult mai mica, de cca. 32 bani/l. Eliminarea completa a supraaccizei ar fi dus la incalcarea legislatiei europene privind accizarea minima a carburantilor. Aceasta situatie nu ar fi fost o problema prea grava in sine, ea putand fi corectata prin alt act normativ pe percurs.

Ceea ce a facut ca diferenta de pret sa nu fie cea preconizata ci mai mica a fost actualizarea nivelului accizei cu rata inflatiei. In conformitate cu prevederile Codului Fiscal Ministerul Finantelor Publice este obligat sa calculeze anual noi niveluri pentru accize. Chiar in seara de 31 decembrie 2019 MFP a publicat pe site-ul sau noile nivele ale accizelor pentru anul 2020. Din cauza indexarii cu rata inflatiei acestea sunt mai mari, evident.

Desi nu putem vorbi de o scadere spectaculoasa a pretului, prin eliminarea supraaccizei s-a revenit la o oarecare normalitate. Astfel, preturile carburantilor din Romania s-au aliniat cu cele ale vecinilor nostri din UE. O prima consecinta este ca nu mai trebuie sa trecem granita pentru plinuri de carburant mai ieftine. Acum avem ocazia sa ne sprijinim propria economie.

Anul 2020 debuteaza clasic, cu o veste buna si una rea. Cea buna este despre ieftinirea carburantilor la pompa. Cea rea: cresc amenzile de circulatie pentru cei care nu respecta Codul Rutier.