ASF
Inca o companie de asigurari falimenteaza

Inca o companie de asigurari falimenteaza

A fost decisa declansarea procedurii de faliment si retragere autorizatiei de functionare pentru inca o societate de asigurari, dupa cele ale Astra si Carpatica. ASF a decis acest lucru pe fondul incalcarii normelor financiare, contabile si de management operational care au dus initial la suspendarea activitatii in februarie 2015. LIG Insurance, caci despre ea este vorba, isi asumase un plan de masuri pentru redresarea financiara, dupa o pierdere de peste 50 milioane lei in 2015 insa nu l-a respectat. Oficializarea falimentului nu a fost chiar o surpriza deoarece LIG Insurance nu mai dispunea de capitaluri suficiente pentru a asigura protectia asiguratilor.

Care au fost actiunile societatii ce au condus la faliment?

Conform raportului ASF, LIG Insurance trebuia sa realizeze majorarea capitalului social. Desi acest lucru a fost decis si in adunarea generala a actionarilor in 8 feb 2015, nu au putut fi identificate resursele necesare. O noua AGA, in 5 aprilie, decide revocarea hotararii anterioare si alege intrarea in plan de redresare (art. 99 din Legea 237/2015) pana la sfarsitul lui 2016.

In iunie 2016 ASF decide interzicerea activitatii pentru inca trei luni ca urmare a unui control efectuat in prima parte a anului 2016 pentru incalcarea normelor financiare, contabile si de manaement operational. Masura prelungirii suspendarii activitatii a fost aleasa pentru restabilirea situatiei financiare si remedierea deficientelor constatate in raportul Autoritatii, printre care indicatorii de prudentialitate, Legea 37/2015.

Dupa analiza datelor financiare ale anului 2015, ASF constata ca LIG Insurance nu poate indeplini cerinta de capital minim si nici cerinta de capital de solvabilitate. In aceste conditii ASF acorda o luna pentru indeplinirea cerintei de capital minim si doua luni pentru refacerea planului de redresare in care sa se regaseasca masuri pentru indeplinirea cerintei de solvabilitate. In acelasi set de masuri, ASF nu permite LIG Insurance sa dispuna liber de patrimoniul sau: plasamente financiare, cladiri, terenuri.

Situatia dezastruoasa a LIG Insurance a fost evidentiata si in urma exercitiului BSRE, rezultatul testului aratand ca nu indeplineste nici macar criteriile de Solvabilitate I, de respectarea regimului Solvabilitate II nici nu poate fi vorba. Mai ingrijorator este ca societatea nu respecta nici macar prevederile privind acoperirea rezervelor tehnice cu active.