Legislatie
ITP expirat atrage suspendarea inmatricularii

ITP expirat atrage suspendarea inmatricularii

Incepand de astazi 20 mai intra in vigoare noile reglementari privind Inspectia Tehnica Periodica (ITP). In cazul in care veti fi depistati in trafic cu ITP expirat veti ramane fara certificatul si placutele de inmatriculare. Politistii le vor retine ca o consecinta a suspendarii automate a inmatricularii vehiculului. Dupa incetarea suspendarii, adica dupa inlaturarea cauzelor ce au dus la acesta situatie ele pot fi restituite.

Incepand cu data de 20 mai se introduce notiunea de suspendare a inmatricularii autovehiculului, operatiune care consta in interzicerea temporara a folosirii acestuia pe drumul public. Modificarile legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar si pe fondul solicitarii foarte multor cetateni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului in Registrul National de Evidenta. Florin Cătană, seful Directiei Regim Permise

Suspendarea inmatricularii vehiculului nu inseamna radierea acestuia, inmatricularea ramanand valabila. Doar ca nu poate fi utilizat pe drumurile publice pana la indepartarea maotivului care a dus la suspendarea inmatricularii. In cazul de fata, pana la efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice si obtinerea calificativului de bun tehnic.

ITP expirat nu este singura situatie in care se suspenda inmatricularea vehicului, aceasta putand avaea loc in alte doua situatii:

  • anularea Inspectiei Tehnice Periodice de catre o autoritate abilitata
  • netranscrierea dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la cumpararea vehiculului

Aceasta masură opereaza în doua situatii la acest moment, respectiv lipsa Inspectiei Tehnice Periodice sau anularea acesteia de catre autoritatea abilitata, precum si netranscrierea inmatricularii vehiculului pe numele noului proprietar intr-un termen de 90 de zile, spre deosebire de vechea legislatie care prevedea 30 de zile pentru aceasta operatiune Florin Cătană

Ce amenzi risca soferii cu ITP expirat?

In afara retinerii certificatului si placutellor de inmatriculare politistii pot aplica amenzi contraventionale in suma de pana la 2.950 lei. Toate aceste masuri reprezinta incercarea autoritatilor de a responsabiliza soferii in efectuarea verificarilor tehnice, masura care in final va duce la cresterea sigurantei rutiere.

Impreuna cu aceste masuri s-au introdus si modificari in procedura de efectuare a ITP-ului. Statiile autorizate RAR in acest sens vor trebui sa se doteze cu camere video care sa permita monitorizarea online a verificarii de catre RAR. Toata inspectia va fi inregistrata si va trebui pastrata de unitatea care a efectuat ITP-ul pentru o perioada de 6 luni.