Legislatie
Nu mai ai voie sa tii in mana telefonul cand conduci

Nu mai ai voie sa tii in mana telefonul cand conduci

Dupa inmultirea accidentelor grave ce au la baza folosirea telefonului mobil in timpul conducerii autovehiculului, Guvernul inaspreste Codul Rutier. Este interzis total sa tii in mana telefonul cand conduci autovehicule, tractoare, tramvaie aflate in miscare, dar si alte vehicule care nu necesita permis de conducere. Interdictia se refera nu doar la telefoane mobile ci la toate dispozitivele care au capacitatea de redare text, imagini sau video. Ordonanta interzice in mod expres tinerea in mana a acestor dispozitive atunci cand vehiculul se afla in miscare.

Care sunt noutatile aduse Codului Rutier?

Daca pana in prezent era interzisa folosirea telefonului mobil in timpul mersului fara dispozitive de tip maini libere, modificarile aduc completari:

  • interdicitia se extinde la toate dispozitivele ce pot reda text, imagini, video, nu doar la telefoanele mobile
  • interdicitia tinerii in mana si a utilizarii dispozitivelor se mentine chiar daca aveti dispozitiv de tip maini libere
  • interdictia se extinde la tractoare, tramvaie si vehicule care nu necesita detinerea unui permis de conducere. Acest lucru inseamna si biciclete sau trotinete electrice, atunci cand se afla in miscare, pe drumurile publice.
  • sanctiunea pentru nerespectarea interdictiei este extinsa la toti conducatorii, inclusiv la biciclisti

In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în misscare, conducastorului acestuia îi este interzisas tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video

in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, aflat in miscare

Noile sanctiuni daca folosesti telefonul cand conduci

In prezent erau sanctionati doar soferii care foloseau telefonul mobil in timpul conducerii autovehiculelor. Acestia primeau 2-3 puncte-amenda si 2 de penalizare. Noua ordonanta prevede aceeasi sanctiune cu amenda pentru toti conducatorii de vehicule. Tot ca element de noutate este si majorarea sanctiunii la 6-8 puncte-amenda si 4 puncte de penalizare.

In cazul in care utilizarea dispozitivului se face concomitent cu incalcarea altei reguli de circulatie se aplica sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de conducere pentru 30 de zile.

Punctele de penalizare si suspendarea dreptului de conducere se aplica doar conducatorilor de autovehicule.

Noile reglementari vor intra in vigoare in 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Pana la acel moment Politia va duce campanii de informare a cetatenilor si a asoferilor in mod special. Daca inca mai folosesti telefonul cand conduci trebuie sa renunti la acest obicei. In primul rand pentru siguranta ta si a altor participanti la trafic. Apoi vei evita sanctionarea de catre Politia Rutiera, mai ales ca noile amenzi nu sunt chiar mici.

Prin inasprirea sanctiunilor si extinderea aplicabilitatii lor autoritatile spera sa reduca folosirea telefonului mobil in timpul condusului. Acest lucru ar duce si la reducerea numarului de accidente produse de cei care folosesc telefonul in timp ce conduc. Putem spune doar ca aceste masuri trebuiau luate cu mai mult timp in urma, asa cum au facut alte tari. Poate unele tragedii ar fi fost evitate, macar de frica amenzilor.

Sursa: Profit.ro