Legislatie
Valabilitate ITP de 1 an pentru unele autoturisme

Valabilitate ITP de 1 an pentru unele autoturisme

Toate autovehiculele inmatriculate si inregistrate in Romania pot circula pe drumurile publice doar daca starea lor este conforma normelor tehnice stabilite. Constatarea starii tehnice are loc in cadrul unei inspectii – „o inspectie conceputa si efectuata pentru a garanta ca un vehicul poate fi folosit ]n conditii de siguranta pe drumurile publice si ca respecta caracteristicile de siguranta si de mediu obligatorii„. Incepand cu 1 ianuarie 2018 au intrat in vigoare noile reglementari privind Inspectia Tehnica Periodica (ITP) a autovehiculelor. Acestea aduc modificari privind perioada de valabilitate ITP si modul de evaluare a starii tehnice. Toate aceste prevederi se regsesc in Legea 260/2017.

Noile perioade de valabilitate ITP

Pentru autovehiculele de uz personal* noile perioade de valabilitate a ITP sunt:

  • 3 ani pentru autovehiculele noi, de la data primei inmatriculari
  • 2 ani pentru autovehiculele cu vechime de pana in 12 ani
  • 1 an pentru autovehiculele cu vechime peste 12 ani, cu exceptia autovehiculelor istorice, care au peste 30 de ani

*autovehiculele de uz personal au masa mai mica de 3500 kg, maxim 8 locuri pe scaune + sofer, nu sunt utilizate pentru transport marfuri sau persoane.

La perioada de valabilitate ITP pentru celelalte categorii de autovehicule nu au fost aduse modificari, cu o singura exceptie. Autovehiculele noi, utilizate in regim taxi sau pentru inchiriere vor efectua prima inspectie la 1 an, apoi la sase luni.

Clasificarea deficientelor tehnice constate la ITP

Noua lege stabileste si o clasificare a problemelor (deficientelor) identificate in cadrul inspectiei tenice, acestea putand fi:

  • deficiente minore – deficientele care nu au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului, precum si alte neconformitati minore;
  • deficiente majore – deficientele susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic, precum si alte neconformitati mai importante;
  • deficiente periculoase – deficientele care constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact asupra mediului.

In cazul in care se constata mai multe deficiente, incadrate in mai multe clase, acesta va fi incadrat in clasa de deficenta cea mai severa.

Chiar daca toate deficientele constate se incadreaza intr-o singura clasa, vehiculul poate fi incadrat in clasa de deficienta superioara. Acest lucru este posibil daca inspectorul considera ca efectul combinat al defectiunilor genereaza un risc mare.

Sanctiuni pentru ITP expirat

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu ITP expirat se sanctioneaza cu 9 – 20 puncte-amenda, adica 1.305 – 2.000 lei. Din 20 mai 2018 se suspenda automat inmatricularea autovehiculelor fara ITP valabil, conform Ordonantei Guvernului 14/2017.

Descarca Lege 260/2017 – pentru modificarea şi completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000