Legislatie
Vinieta Oxigen – totul despre taxa auto Bucuresti

Vinieta Oxigen – totul despre taxa auto Bucuresti

Dupa mai multe propuneri Primaria Capitalei a hotarat ca toate masinile poluante care circula prin Bucuresti vor plati o taxa auto. Probabil pentru un impact mediatic mai puternic taxa ce intra in vigoare in 2020 se numeste Vinieta Oxigen. Ca intentie, vinieta doreste sa descurajeze circulatia vehiculelor vechi in Bucuresti, reducand astfel poluarea. In prima faza este vizata zona centrala a Bucurestiului, dar in urmatorii ani interdictiile vor viza intreg teritoriul Capitalei.

Taxarea masinilor poluante care circula in orase nu este chiar o noutate. In Europa multe orase au impus diverse taxe si interdictii de circulatie pentrua combate poluarea aerului de catre autoturisme. Principiul aplicabil este „poluatorul plateste”.

Cine trebuie sa plateasca Vinieta Oxigen?

Toti posesorii de vehicule cu norma de poluare mai mica de EURO 5 care circula prin Bucuresti, chiar daca sunt doar in tranzit trebuie sa plateasca taxa. Cuantumul taxei difera in functie de norma de poluare si de perioada, aspect pe care il vom trata separat.

Autovehiculele EURO 3 cu masa sub 5 tone vor trebui sa plateasca pentru a circula in Bucuresti de luni pana vineri intre orele 7 si 22, mai putin sarbatorile legale.

Autovehiculele EURO 2, 1 si NON-EURO vor achita taxa de poluare pentru circulatia de luni pana vineri intre 7 si 22 in Bucuresti, mai putin perimetrul ZACA. In aceasta zona accesul le este interzis chiar daca au achizitionat vinieta.

Autovehiculele EURO 4 vor plati taxa incepand cu anul 2021, indiferent de zona in care circula.

Perimetrul ZACA – Zona de Actiune Pentru Calitatea Aerului este delimitat de: Piata Victoriei – Iancu de Hunedoara – Stefan cel Mare – Polona – Mihai Eminescu – Traian – Nerva Traian – Gheorghe Sincai – Lanariei – Serban Voda – marasesti – Mitropolit Nifon – Libertatii – 13 Septembrie – Pandurilor – Cotroceni – Splaiul Independentei – Stirbei Vodă – Berzei – Buzesti – Piata Victoriei.

harta zaca vinieta oxigen

Vehicule exceptate: autovehiculele cu 2 sau 3 roti, autovehiculele special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati, cele aflata in proprietatea persoanelor cu handicap grav, autovehiculele autoritatilor, cele istorice, cele destinate transmisiunilor radio-TV si autovehiculele minim EURO 3 care functioneaza cu GNL, GNC și GPL.

De cand se aplica si ce amenzi sunt?

Conform prevederilor din Hotararea HCGMB nr. 539/2019 si a regulamentului de aplicare pentru vinieta este intrata in vigoare de la inceputul anului – 1 ianuarie 2020. Aplicarea se face esalonat, pe parcursul anilor, in functie de norma de poluare. Se va ajunge pana la restrictionarea accesului in anumite zone, pentru inceput in perimetrul ZACA.

Amenzile pentru neplata taxei de poluare in Bucuresti (Vinieta Oxigen) se vor aplica incepand cu luna martie 2020, in prezent fiind suspendate. Amanarea ofera o perioada mai lunga pentru mediatizare si informare, inclusiv prin montarea de indicatoare.

Amenzile pentru neplata vinietei sunt cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei cu posibilitatea platii a jumatate din minim in 15 zile.

Depistarea masinilor in trafic se face prin intermediul camerelor de luat vederi, la fel ca in cazul rovinietei. In momentul in care ai platit o data aceasta taxa, autoturismul intra intr-un sistem de emitere, gestionare si verificare a vinietelor. Practic „esti luat la ochi”.

Cat costa taxa de poluare pentru Bucuresti?

Cuantumul vinietei a fost stabilit avand in vedere 2 parametri: norma de poluare si perioada, acoperind astfel si pe cei aflati in trecere si pe cei care circula zilnic. In tabelul de mai jos regasiti valorile vinietei conform regulamentului de aplicare pentru vinieta.

Tarife Vinieta Oxigen

Perioada
Norma de poluare1 zi1 luna6 luni1 an
non EURO15 lei300 lei1.000 lei1.900 lei
EURO 115 lei250 lei1.000 lei1.700 lei
EURO 215 lei200 lei900 lei1.500 lei
EURO 35 lei100 lei450 lei700 lei
EURO 45 lei80 lei350 lei500 lei

De unde si cum cumperi Vinieta Oxigen?

Teoretic vinieta poate fi cumparata online, prin SMS si la puncte fixe de vanzare. Momentan ea poate fi cumparata doar online, plata cu card bancar. Varianta de plata prin SMS va fi posibila doar pentru vinietele de o zi.

cumpara online vinieta oxigen

ATENTIE! Vinietele trebuie cumparate inainte de a circula in Bucuresti!

Nu exista posibilitatea platii ulterioare la termen, asa cum exista pentru unele taxe (ex. taxa pentru podul de la Fetesti). Daca sunteti depistati in ttraficul din Bucuresti fara vinieta valabila riscati sanctionarea cu amenda.

Dupa achizitia vinietei va trebui sa verificati corectitudinea datelor inscrise, si anume:

  • data si ora emiterii
  • numarul de inmatriculare
  • seria sasiului
  • norma de poluare
  • data inceput valabilitate
  • data expirare
  • suma platita
  • datele emitentului

Plata taxei se poate face cu cel mult 30 de zile inaintea datei de incepere a valabilitatii. Pentru stabilirea perioade de valabilitate sunt considerate zile calendaristici, nu intervale orare corespunzatoare perioadei platite. Spre exemplu o vinieta de 1 zi cumparata la ora 15:00 pentru ziua in curs va expira la sfarsitul zilei, adica la miezul noptii.

Interdictii de circulatie

In prezent este interzisa circulatia autovehiculelor non EURO, EURO 1 si EURO 2 in perimetrul ZACA de luni pana vineri intre orele 7 si 22. Exceptie fac sarabatorile legale, cand circulatia este permisa.

Incepand cu ianuarie 2022 vehiculele non EURO, EURO 1 si EURO 2 nu vor mai putea intra in Bucuresti, iar din ianuarie 2024 nici cele EURO 3.