Stiri
Permis de conducere cu valabilitate redusa

Permis de conducere cu valabilitate redusa

A fost depus un proiect de lege care sa oblige soferii cu varsta peste 70 de ani sa efectueze un control medical anual pentru prelungirea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Acest control ar fi obligatoriu chiar daca permisul de conducere este in termenul de valabilitate. Ulterior acestui control li s-ar elibera un permis de conducere cu valabilitate redusa fata de termenul actual de 10 ani.

Motivarea acestei masuri de reducere

Aceasta limitare a duratei valabilitatii permisului de conducere vine ca o masura de crestere a gradului de siguranta rutiera. Sunt vizati atat soferii varstnici cat si ceilalti participanti la trafic prin cresterea gradului de siguranta rutiera. Datele statistice arata ca numeroase accidente rutiere provocate de persoane cu varsta peste 70 de ani au avut la baza deteriorarea starii de sanatate. Acest fenomen intervine pe parcursul celor 10 ani de valabilitate a permisului de conducere, perioada considerata prea mare. De asemenea numarul persoanelor care predau voluntar permisul de conducere este foarte scazut.


Desi este doar un proiect, exista sanse reale sa devina lege in viitor deoarece initiatorul lui a fost reales si in noua legislatura. Alaturi de interzicerea inmatricularii masinilor cu volan pe dreapta, aceasta masura ar putea duce la dimunuarea numarului de accidente rutiere.