Stiri
Se interzic masinile cu volan pe dreapta?

Se interzic masinile cu volan pe dreapta?

In ultima perioada se observa o crestere a accidentelor rutiere in care sunt implicate autoturisme cu volan pe dreapta. Ingrijorator este si faptul ca in cele mai multe cazuri acestea sunt accidente grave, urmate de vatamari corporale sau chiar decese. Tot din statistici reiese faptul ca in majoritatea cazurilor soferii acestor masini sunt vinovati de producerea accidentului.

Cea mai mare problema apare la efectuarea manevrei de depasire. Nu are vizibilitatea suficienta. Foarte multe masini cu volanul pe partea dreapta sunt implicate in accidente si sunt de regula vinovate.
George Dinica, director RAR

Datorita pretului mai mic a crescut numarul masinilor cu volan pe dreapta aflate in circulatie pe drumurile din Romania: in 2015 erau aduse cca 5.000 iar in 2017 in jur de 25.000. Principala tara de provenienta a acestora este Regatul Unit al Marii Britanii urmata de Irlanda.

Interzicerea inmatricularii autoturismelor cu volan pe dreapta

Masura care va intra in vigoare spre sfarsitul lunii septembrie 2018 afecteaza masinile aduse in Romania din afara spatiului Uniunii Europene. In contextul Brexit-ului de anul viitor autoritatile romane spera sa micsoreze semnificativ numarul masinilor cu volan pe dreapta aduse in Romania. Interzicerea totala ar incalca normele comunitare si ar putea atrage sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana.

Masinile care sunt deja inmatriculate nu sunt afectate de aceasta masura. Insa daca va fi necesara o reomologare a acestora proprietarii sunt nevoiti sa mute volanul intr-un service auto autorizat.