Stiri
Peste 2000 de soferi ramasi fara permis

Peste 2000 de soferi ramasi fara permis

Numai in Bucuresti, in anul 2016 au existat cca. 2000 de soferi ramasi fara permis de conducere din cauza incheierii de intelegeri amiabile ilegale. Cea mai frecventa situatie a fost accidentul in care au fost implicate mai mult de doua masini.

De ce au fost sanctionati soferii?

Dupa producerea unui accident usor fara victime, dar cu mai mult de doua masini implicate, soferii au decis sa incheie intelegeri amiabile. Au completat formularele si s-au programat la societatile de asigurare in vederea deschiderii dosarului de dauna. Acolo au avut surpriza sa constate ca nu se pot incheia intelegeri amiabile pentru accidentele cu mai mult de doua autoturisme, conform legii. Ca o consecinta imediata, dosarul de dauna este blocat si nu se pot plati despagubiri. Dupa declararea accidentului la biroul de accidente usoare al politiei si stabilirea vinovatului situatia se deblocheaza.

Pana aici pare mai mult o problema tehnica, de genul „trebuie sa mergeti la ghiseul alaturat”, chestiune cu care noi romanii suntem obisnuiti. Surpriza apare la declararea accidentului. Aceasta deoarece intre timp au trecut mai mult de 24 ore de la producerea lui, deci a fost depasit termenul legal de declarare. Pe langa sanctionarea soferului vinovat, agentul de politie este obligat sa retina permisele de conducere tuturor soferilor implicati in accident. Deci toti soferii implicati in accident se aleg cu permisul de conducere suspendat pentru o perioada de 30 de zile pentru nedeclararea accidentului in termen de 24 de ore de la producere.

Cazurile in care trebuie mers la politie pentru declararea accidentelor

Situatia descrisa mai sus nu este singura in care societatea de asigurari blocheaza dosarul de dauna si trimite soferii la biroul de politie.

In toate aceste situati trebuie mers la politie in 24 de ore de la producere:

  • accident usor, fara victime, in care sunt implicate mai mult de 3 autoturisme
  • accident usor, chiar cu doua autoturisme, daca unul dintre soferi a consumat bauturi alcoolice
  • accident usor din care au rezultate si alte daune: stalpi, gard, copaci
  • orice accident cu victime, indiferent de gradul de vatamare

Un caz mai special este cel al accidentului cu victime, mai ales cel in care ranirea este superficiala si accidentatul „pleaca pe picioare lui”. Legea permite efectuarea intelegerii amiabile, insa daca acesta se razgandeste si raporteaza accidentul, consecintele sunt uriase pentru sofer. Se va intocmi dosar penal pentru vatamare corporala si parasirea locului accidentului, dosar ce poate aduce o condamanre penala. Desi se dispune suspendarea executarii pedepsei, va atrage pierderea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada mare de timp.