Stiri
Creste pretul benzinei in 2021 impreuna cu restul carburantilor

Creste pretul benzinei in 2021 impreuna cu restul carburantilor

Prima zi a anului 2021 vine cu o veste proasta pentru soferi: creste pretul benzinei. Scumpirea carburantilor in 2021 este certa si are drept cauza recalcularea nivelului accizelor. Ajustarea lor are loc in conformitate cu prevederile Codului Fiscal:

Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an.

La pompa, aceasta ajustare a nivelului accizelor pentru carburanti se traducere intr-o crestere de circa 6 bani pe litru. Cel mai probabil companiile petroliere vor transmite in intregime cresterea in pretul final, fara sa absoarba macar partial cresterea accizelor. Dupa un an slab pentru companiile petroliere, precum 2020 este previzibila crestrerea pretului carburantilor catre utilizatorii finali.

2021 ar putea fi anul de crestere continua a pretului carburantilor

Peste cresterea accizelor se va suprapune cel mai probabil aprecierea cotatiei petrolului. Pretul petrolului este in crestere pe fondul optimismului privind revenirea cererii o data cu aprobarea vaccinurilor pentru noul coronavirus. Ceea ce inseamna noi cresteri de pret ale carburantilor. Pentru consumatorii romani 2021 va fi un an nefavorabil, spre deosebire de 2020 care a debutat cu scaderea pretului carburantilor datorita eliminarii supraaccizelor.

Desi deplasarile vor fi mai scumpe este de asteptat ca acestea sa fie in crestere dupa ridicarea restrictiilor de deplasare. Mai ales ca preturi de 4,80 lei/litru sau chiar de 5,30 lei/litru au mai existat in trecut si nu au dus la diminuari semnificative ale cererii. Deci, in 2021, creste pretul benzinei, creste si consumul, iar de pe urma lor vor profita companiile petroliere si statul, prin taxele colectate. Un An Nou fericit!