Stiri
Actiunea Politiei Rutiere – 4800 permise retinute intr-o saptamana

Actiunea Politiei Rutiere – 4800 permise retinute intr-o saptamana

Actiunea Politiei Rutiere desfasurata in saptamana 7-13 septembrie 2020 la nivel national s-a finalizat cu concluzii ingrijoratoare. Aceasta face parte din actiunile constante de cresterea a sigurantei traficului rutier. Ingrijorarile vin din datele furnizate la incheierea actiunii:

  • 40.877 sanctiuni contraventionale aplicate
  • 4.879 permise de conducere retinute, din care 1.927 pentru depasirea cu mai mult de 50 km/ora a vitezei maxime admise iar 586 pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice
  • 822 infractiuni constatate, din care 495 au vizat siguranta circulatiei pe drumurile publice
  • 1.316 certificate de inmatriculare retinute pentru defectiuni tehnce si alte neconformitati legale

Fruntasii Europei la accidente grave

Alaturi de vecinii nostri bulgari, Romania inregistreaza cele mai multe accidente auto grave si evident cele mai multe decese raportate la numarul de locuitori. Pentru aceasta situatie vina este impartita intre starea precara a infrastructurii rutiere si iresponsabilitatea mai mare a soferilor romani fata de media europeana. Actiunea Politiei Rutiere a vizat principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave, asa cum reies din statistici:

  • viteza
  • indisciplina pietonilor
  • indisciplina biciclistilor
  • neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor sau altor autovehicule

Datorita restrictiilor impuse pentru limitarea raspandirii COVID-19 s-a constatat o reducere cu cca. 20% a accidentelor grave in primele 8 luni ale anului. Comparatia a vizat aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt este imbucurator si ar fi fost bine daca aceste cifre s-ar fi redus in mod natural, fara impunerea restrictiilor.

Concluzii privind actiunea Politiei Rutiere

Pentru crestearea nivelului de siguranta pe drumurile publice este nevoie ca fiecare dintre noi sa fie mai responsabil, mai disciplinat in trafic, indiferent de calitatea noastra: conducatori auto, biciclisti sau pietoni. Autoritatile singure, chiar daca ar face o treaba exemplara cu infrastructura rutiera (nu e cazul) nu pot determina scaderea numarului de accidente auto grave. Este nevoie ca fiecare dintre noi sa respecte regulile de circulatie pe drumurile publice. Numarul mare – 1.927 – de permise retinute pentru depasirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime admise spune multe despre comportamentul „responsabil” al soferilor romani.